Koledar dogodkov 

Ogled vseh dogodkov  
Uporabniško ime lahko pridobite na info@kjedogaja.si
Ta spletna stran za boljše delovanje potrebuje Vaše dovoljenje za uporabo piškotkov.  Dovoli

Podrobnosti dogodkaMestno gledališče ljubljansko, Jera Ivanc: PREVARE, komedija


14.11.201619:00

Ponedeljek, 14. november 2016, ob 19.00
Mestno gledališče ljubljansko, Jera Ivanc: PREVARE, komedija
Slovenski abonma in izven
Cena vstopnice: 15 € redna cena, 12 € dijaki, študentje


(po motivih igre Gl'ingannati anonimnega renesančnega avtorja, 1531), 2013

Režiser: Jaka Ivanc

Nastopajo:
Uroš Smolej, Gašper Tič, Domen Valič, Gruden Gregor, Dolinar Horvat Ana, Hribar Lena in Sever Jan.

Predstava traja 1 uro in 20 minut in nima odmora.


Po motivih ene od zgodnejših renesančnih komedij Gl'ingannati (Prevarani) je nastala majhna, a glasbeno in kostumsko razkošna komedija, v kateri je ves čas v ospredju »kako«, torej način uprizarjanja. »Sekstet radoživih komedijantov in ubranih pevcev se pred občinstvom po zgledu commedie dell'arte virtuozno preoblači in hipoma značajsko preoblikuje kar v štirinajst komedijskih vlog.

Zaplet zgodbe, katere pravir gre iskati v Plavtovi komediji Dvojčki, je precej preprost: izgubljeni dvojček Fabrizio se znajde v Modeni ravno v trenutku, ko njegova dvojčica Lelia, preoblečena v fanta in s tem na las podobna svojemu bratu, pobegne iz samostana, kamor jo je poslal oče, ki jo želi omožiti z bogatim vdovcem Gherardom. Lelia se kot paž zaposli pri meščanu Flamminiu in se vanj zaljubi, a on ljubi Gherardovo hčer Isabello, ta pa se ogreje za njegovega paža – Lelio.

Iz tega sledi kup komičnih zapletov, za katere poleg zamenjav dvojčkov poskrbi tudi pisana paleta ostalih likov, od »preživetveno nabrite služinčadi do drugih značilnih predstavnikov tedanjega meščanstva, obrtništva, zaljubljenih študentov in celo predstavnice najstarejše obrti. Vse te like povezuje ozračje renesančne prebujenosti telesa in vsakršnega čutnega hedonizma, ki ves čas v protagonistih spodmika temelje načelom družbeno zapovedanega v smeri prvinsko naturnega in prizemljenega.

Posledice neobvladljive premoči naravnega in prvinskega so 'prevare' kot zmagoslavje človekove polnokrvnosti, veselja do življenja in vsakršnega užitka, a tudi 'prevare' kot temelj odrske (rado)živosti in razposajenosti.Uporabniško ime lahko pridobite na info@kjedogaja.si